derde leerjaar

Dit gebeurde er in de klas ...

Schooljaar 2018 - 2019


Goede en slechte geheimen


Een geheim hou je voor jezelf of je vertelt het aan iemand waarvan je zeker bent dat die het niet verder zal vertellen (je beste vriend/vriendin, je mama of je papa, je liefste tante of oom, je oma of opa, een juf of meester die je erg leuk vindt en die je kan vertrouwen, ... )

Geheimpjes hebben is leuk! Het zorgt af en toe voor wat extra spannende momenten in je leven.

Meestal vertel je een geheim niet door. Maar over sommige geheimen moet je praten. Want er zijn leuke, goede geheimen en er zijn ook slechte geheimen. Die MOET je vertellen aan je ouders of de juf of aan iemand anders die je vertrouwt. 

We leerden een onderscheid maken tussen goede en slechte geheimen en ontdekten dat dat niet altijd even makkelijk is. Want wat doe je als je ziet dat je beste vriendje de mooie vulpen van een klasgenootje steelt en je vraagt om het niemand te vertellen? 

Neem contact op

Bezoek ons
Krijn Taconiskade 346, 1087 Amsterdam

Geef ons een seintje
+31(0)123456789

E-mailadres

Vandaag leven nog steeds 1 op 10 mensen zonder schoon, drinkbaar water. Spaarzaam omspringen met drinkbaar water is één van de klimaatuitdagingen van vandaag. Wat kunnen we doen om zo weinig mogelijk kraantjeswater te verspillen? De kraan op tijd dicht draaien bij het tandenpoetsen of als we onder de douche staan is al een mooi begin. Maar we kunnen nog veel meer doen!

We keken naar een uitzending over Swaziland (Afrika) waar grote mensen maar ook kinderen alle dagen kilometers moeten stappen om water te gaan halen uit een vervuild meer. Van dat water kunnen ze erg ziek worden. Ja, zelfs dood gaan. En dat vinden we heel erg!

Daarom is het belangrijk dat in de dorpen waterpompen worden geplaatst en toiletten worden gebouwd. Wij dachten na over hoe wij zuiniger kunnen omgaan met drinkbaar water en toonden dat we bereid zijn om hier werk van te maken!

Wil jij weten hoe zuinig jij met water omgaat? Doe de test en ontdek hoe je water kan besparen.

Spelletje spelen? Zoek twee dezelfde plaatjes bij elkaar. Klik hier 

Max en de toverstenen

Als je iets van de aarde neemt, moet je ook iets aan de aarde teruggeven


Op een rotseiland midden in de zee woont Max, de rotsmuis, met zijn vrienden. Op een dag vindt Max een prachtige flonkerende steen, die licht en warmte geeft. Hoe deze vondst het leven van de rotsmuizen op het eiland veranderde, konden we kiezen in het tweede deel van het boek. We wilden eerst de foute afloop horen want we wilden eindigen met een happy end!

Een verhaal over hoe de mens de aarde leeg rooft. Na het verhaal volgde een gesprek : 
- gebeurt dit in het echt ook?
- wat gebruiken wij allemaal van de aarde?
- heeft de mens het recht om de natuur leeg te roven?
- wat kan er gebeuren als de mens dit blijft doen? 
- kan het ook anders? ...

Wat leerden we? 

Mensen halen grondstoffen uit de aarde. Ze maken er iets van. Het komt in de winkel. De mensen kopen het en dan komt het op de vuilnisbelt terecht. Willen we de aarde leefbaar houden, dan zal het anders moeten. 

We maakten zelf mooie toverstenen met glitter en parels. We vinden onze stenen erg mooi!

Een prachtig verhaal over vriendschap

De sneeuwkoningin

Gerda en haar moeder ontfermen zich over het straatarme zwervertje Kay. Het is het begin van een magisch avontuur. Op een koude winteravond wordt Kay namelijk betoverd door de Sneeuwkoningin. Zij lokt hem naar haar paleis in het ijzige noorden. Gerda gaat op pad om haar vriend te redden. Vertrouwen, liefde en moed zijn haar gidsen op een gevaarlijke zoektocht door allerlei vreemde landen. Zal het meisje in de roodfluwelen mantel opgewassen zijn tegen de enorme macht van de Sneeuwkoningin?  

Een verhaal over goed en kwaad, over vriendschap en doorzetten. Heel wat stof om nadien tijdens een gesprek  over na te denken en van gedachten te wisselen.  Wat is vriendschap? Wat vind jij belangrijk en wat niet? Hoe word je vrienden? Hoe ver ga je om voor je vriendje op te komen? Wat doe je om een vriendschap te onderhouden? En wat doe je wanneer het fout gaat (wanneer je ruzie maakt). Betekent dat het einde van de vriendschap? Of niet? ...

Even gluren bij de buren ...

De verschillende levensbeschouwingen (RKG, ISL en NCZ) werkten samen, niet om anderen te overtuigen van 'hun gelijk', wel om mekaar beter te leren kennen en begrijpen. Meer info over deze samenwerking vind je hier.

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin