eerste leerjaar
Dit gebeurde er in de klas ...
Schooljaar 2018 - 2019
Meneertje Onbeleefd
Meneertje Onbeleefd is altijd verschrikkelijk onaardig tegen anderen. Tot hij op een dag in zijn tuin een kabouter ontmoet die hem meeneemt naar Kabouterland. De kabouterkoning betovert hem. En dat heeft tot gevolg dat Meneertje Onbeleefd zal krimpen elke keer hij zich onbeleefd gedraagt. Zal hij zo zijn lesje leren?
Ik wilde wel eens weten of de kinderen wisten hoe het hoort. Ze werden uitgenodigd om een toneeltje te spelen. Eerst moesten ze ongemanierd reageren en nadien moesten ze hun reactie corrigeren. En jawel hoor, ze wisten het zeer goed!
In de bus sta je je plaats af voor een oude meneer/mevrouw, of voor een vrouw met een baby in haar buik. De directeur begroet je niet met "Joe-hoe Piet" maar wel met "Dag meester Piet". In een restaurant loop je niet rond maar blijf je rustig en netjes aan tafel zitten en als je bij iemand op bezoek bent dan vraag je beleefd of je iets mag drinken en trek je niet zelf de koelkast open. Ze stelden vast dat manieren wel eens verschillen, van huis tot huis / van land tot land en dat ze veranderen met de tijd. We speelden ook de "dak-da-nie-meer-zie-kwis".
De kinderen probeerden zich een leven zonder goede manieren voor te stellen en ontdekten dat goede manieren het leven aangenamer maken. Je weet wat je moet doen en wat anderen zullen doen. En dat maakt samenleven makkelijker.
Bijen in nesten
Het gaat niet goed met de bijen. Elk jaar zijn er minder. Wat is er aan de hand? En hoe erg is het dat bijen sterven? Meestal vinden we ze toch maar erg vervelende beestjes die ons een pijnlijke prik kunnen bezorgen.
We luisterden naar het verhaal "Bijen in nesten" en keken naar een educatief filmpje over bijen. We ontdekten dat bijen niet alleen voor lekkere honing zorgen maar ook voor de bestuiving van bloemen en planten. Dankzij de bijen groeien er elk jaar opnieuw groenten en fruit. Bijen zijn dus belangrijk voor onze hele natuur! Maar wat veroorzaakt de bijensterfte? Het gebruik van gif in de tuin en het verdwijnen van steeds meer natuur door bebouwing en het aanleggen van straten.
De kinderen kwamen zelf met voorstellen om bijen te redden : een bijenhotel in de tuin zetten. Veel bloemen zaaien en mama en papa vragen om géén gif te gebruiken in de tuin. We zaaiden zelf bloemen in bloempotjes. Zo leverden wij onze bijdrage om de bijen te helpen.
Om af te sluiten speelden we nog het bijenspel. We moesten proberen zoveel mogelijk bloemetjes te bezoeken en om ter eerst weer naar de bijenkorf te vliegen. Maar onderweg konden we ook ziek worden van het gif op de bloemen en dan moesten we opnieuw beginnen. Vonden we het bijenhotel, dan mochten we 4 plaatsen vooruit. Het was een erg leuk spel!
Meneertje Kwebbeldoos
Een verhaaltje over iemand die altijd té veel babbelt en nooit luistert naar anderen ... Meneertje Kwebbeldoos. Meneer Bolhoed, de eigenaar van de hoedenwinkel, bestelt een bijzondere hoed voor Meneertje Kwebbeldoos. Hij gelooft dat die hoed het probleem zal oplossen.
Uit dit verhaal leerden de kinderen dat steeds maar praten storend werkt voor anderen. Wie altijd alleen maar praat, vertelt wat hij al weet. Wie ook luistert naar anderen, kan iets nieuws horen. We deden oefeningen om een luisterhouding aan te leren en speelden een spel.
Bekijk hier het filmpje (Engelstalig) van Meneertje Kwebbeldoos.
Kleurplaat Meneertje Kwebbeldoos : printen en kleuren maar!
Projectweek "Gezondheid"
Naar aanleiding van de Buitenspeeldag 2019
Tijdens een gesprek in de klas stelden we onze levensstijl in vraag. Leef ik wel gezond? Beweeg ik voldoende? Eet ik voldoende groenten en fruit? Hoe verplaats ik me meestal? Te voet, met de fiets of met de auto? Ga ik op tijd slapen? We luisterden naar het verhaaltje "Sien is moe" en zochten uit wat gezond is en wat niet. We ontdekten dat een gezonde levensstijl ervoor zorgt dat je je fitter voelt en je later een gezonder en sterker lijf hebt.
Nadien speelden we buiten spelletjes : gezond-eten-slingertikkertje, banaantje leggen niemand zeggen en ratten en raven. Samen buiten spelen is erg leuk! Dat moeten we vaker doen.
Hou het bos rein
Het is lente! Iedereen komt weer wat vaker naar buiten. Het bos is een aangename plek om in de lente een wandeling te maken. Dat doet de familie Flupkens ook. Ze vullen de picknickmand en trekken naar het bos. Op het einde van de dag ruimen ze alles op en keren ze weer naar huis. Maar het afval, dat laten ze achter in het bos. De dieren zijn boos en besluiten de toegang tot het bos te blokkeren. Mogen de mensen het bos écht nooit meer in? Gelukkig zijn er de kinderen. Zij ruimen het afval op en sorteren het. Zo is het bos weer een aangename plek voor mens en dier.
We leerden dat afval niet thuis hoort in de natuur. Het is vies en vuil en de dieren kunnen zich kwetsen of ze worden er ziek van. Afval moet je sorteren. Dan kan het hergebruikt worden. Wij beloofden alvast het voorbeeld van de kinderen uit het verhaal te volgen en ons afval niet meer in de natuur achter te laten!
Wil je het afvalspel nog eens spelen? Klik dan hier .
Een huis, een thuis
Paardje Hinnik vond het niet meer fijn om in de wei te wonen. Hij voelde zich er niet meer thuis. Hij vroeg de kinderen of zij hem wilden helpen om een nieuw plekje voor hem te vinden? Een plekje waar hij zich écht thuis voelt?
We deelden onze ervaringen en gevoelens i.v.m. "je ergens thuis voelen". We voelden aan dat het belangrijk is om een thuis te hebben en niet alleen een huis.
Met Legoblokken bouwden we nadien een huis waar we ons zouden thuis voelen. En die huisjes werden tentoongesteld tijdens de opendeurdag.
Ik en jij ... soms geen wij
Zelfs de beste vriendjes maken wel eens ruzie. Dat is normaal.
Wat doe je als je boos bent op je vriendje? En kan je het ook weer goed maken? Hoe doe je dat?
Ballonnen ...
Tijdens het verjaardagsfeestje van Froezel laten alle beren een ballon vliegen. Knubbe vindt het geweldig! Dat wil hij ook doen tijdens zijn verjaardagsfeestje. Maar onderweg naar huis komt hij meneer Vogel tegen en die voelt zich erg ziek. De dokter stelt vast dat er stukjes ballon in de buik van meneer Vogel zitten. Knubbe denkt na ...
Is het wel een goed idee om ballonnen op te laten? Wat gebeurt er met al die ballonnen die de lucht in vliegen? Waar komen ze terecht? Kan het ook anders?
We kwamen met de klasgroep tot volgend besluit : natuurlijk mag je tijdens feestjes de kamer versieren met ballonnen. Maar je laat best geen ballonnen de lucht in vliegen. Bovendien heb je veel meer plezier van je ballonnen als je ze binnenshuis houdt. Ballonnen die weg vliegen, daar zie je al gauw niets meer van. En het is niet goed voor het milieu.
Oh ja, er bestaan ook 100 % biologisch afbreekbare ballonnen.en lintjes.
Iedereen is wel eens bang
Iedereen is wel eens bang. En dat is goed want angst zorgt er ook voor dat we voorzichtig zijn. Maar niet iedereen durft openlijk toegeven dat hij bang is. Wie dit wel durft, is dapper.
We luisterden naar het verhaal "Tip de muis is bang" en voerden nadien een gesprek over bang zijn. We werden uitgenodigd om over volgende vragen na te denken :
Waar word jij bang van? Durf jij eerlijk zeggen dat je bang bent? Wat doe je als je bang bent? Iemand zegt "Ik ben NOOIT bang!" Kan dat? Zijn grote mensen ook wel eens bang? Is bang zijn soms nodig? Moet je je schamen als je bang bent en een ander niet? ...
Na het gesprek speelden we een spel. We praatten openlijk over onze angsten en duidden op een bang-o-meter aan hoe bang we waren van spinnen, de dokter, oorlog, het donker, ... We leerden ook dat we niet mogen lachen met iemand die bang is want iedereen is wel eens bang. Maar niet van dezelfde dingen en ook niet even erg.
Gehoorzamen of niet?
bron : youtube
Wie niet luisteren wil, moet voelen. Dat ondervond ook Mickey Mouse. Toen de tovernaar sliep, wilde hij ook wel eens zijn magische krachten testen. Maar dat mocht niet van de tovenaar en het liep fout! Het huis stond helemaal onder water. De tovenaar was erg boos. En Mickey? Die heeft zijn lesje wel geleerd.
We keken naar het filmpje 'Fantasia' en genoten van de mooie muziek. Nadien voerden we een klassengesprek : wie moet je gehoorzamen en waarom? Moeten we altijd gehoorzaam zijn? Of mag je soms weigeren iets te doen? Wanneer wel en wanneer niet?
Klik op de afbeelding om het filmpje te bekijken ...