tweede leerjaar
Dit gebeurde er in de klas ...
Schooljaar 2018 - 2019
Op reis naar Marokko
Fahd gaat naar Marokko. Raaf ontdekt dat hij iets vergeten is en vliegt hem achterna. In Marokko volgt een ware zoektocht. Raaf ontdekt dat de natuur, de temperatuur, de taal en sommige gebruiken in Marokko anders zijn.
Na het bekijken van de uitzending gingen we zelf ook op reis naar Marokko. Neen, niet echt natuurlijk maar met behulp van een spel. De juf stelde vragen om onze kennis over Marokko te testen en we moesten ook leuke opdrachtjes uitvoeren : slangenbezweerder en dansende slang spelen, een beker water in één keer leeg drinken (want in de woestijn moet je ook héél veel drinken om niet uit te drogen), praten in een taal die niet bestaat, onze adem zo lang mogelijk inhouden (want er woedde zogezegd een heuse zandstorm), iets kopen op de Marokkaanse markt en afdingen en last but not least, op swingende muziek een ritje maken door de klas op de rug van een kameel. Dat zag er grappig uit. Wat hebben we gelachen!
Meneertje Nieuwsgierig
Een verhaaltje over iemand die altijd alles van iedereen wil weten en overal zijn neus tussen steekt. Tot grote ergernis van de anderen. Ze besluiten hem een lesje te leren dat hij niet snel zal vergeten. En het werkt!
Mag je zomaar bij de buren binnengluren of niet? Mag je in de boodschappentas van de juf kijken of niet? Mag je aan een kindje dat huilt op de speelplaats vragen wat er scheelt of niet? De kinderen leerden een onderscheid maken tussen gezonde nieuwsgierigheid en overdreven nieuwsgierig zijn.
Bekijk hier het filmpje (Engelstalig) van Meneertje Nieuwsgierig.
.
Kleurplaat Meneertje Nieuwsgierig : printen en kleuren maar!
Taart voor Tuur?
Projectweek "Week van de gezondheid"
Het Bloebelletjesbos
Over gedragsregels in het bos
Binnenkort is het Bloebelletjesbos (grote mensen noemen dit bos het Hallerbos) weer op zijn mooist. Dan bloeien er blauwe boshyacinten overal. Juf vertelde dat magische wezentjes, de Bloebellejtes, zorgen voor dit paars-blauw bloementapijt. Zij wonen tussen de wortels van de bomen. Eén keer per jaar komen ze naar buiten om het bloemenfeest te vieren. Een bezoekje aan dit bos is dan meer dan de moeite waard.
Jammer genoeg houden niet alle mensen zich aan de gedragsregels in het bos. Ze verlaten de wandelpaden om mooie foto's te nemen. En dat is geen goed idee! Je moet weten dat op de plekken waar hyacinten worden vertrapt, géén hyacinten meer zullen groeien en bloeien. Jammer toch?
Wij onderzochten wat in een bos wel en niet mag. Kijk goed naar de afbeelding. Zie jij wat er allemaal fout loopt in het bos? (klik op de afbeelding voor een groter formaat).
Klik hier voor meer info over het Hallerbos.
Heb je zin om deze blauwe bloemenzee te bewonderen maar wil je er zeker van zijn dat de bloemen in bloei staan? Je kan de bloei van de hyacinten hier volgen.
Het zal niet lang meer duren of de bodem van het bos kleurt hélemaal blauw! WAUW!
Wereldwaterdag
Vandaag leven nog steeds 1 op 10 mensen zonder schoon, drinkbaar water. Spaarzaam omspringen met drinkbaar water is één van de klimaatuitdagingen van vandaag. Wat kunnen we doen om zo weinig mogelijk kraantjeswater te verspillen? De kraan op tijd dicht draaien bij het tandenpoetsen of als we onder de douche staan is al een mooi begin. Maar we kunnen nog veel meer doen!
We keken naar een uitzending over Swaziland (Afrika) waar grote mensen maar ook kinderen alle dagen kilometers moeten stappen om water te gaan halen uit een vervuild meer. Van dat water kunnen ze erg ziek worden. Ja, zelfs dood gaan. En dat vinden we heel erg!
Daarom is het belangrijk dat in de dorpen waterpompen worden geplaatst en toiletten worden gebouwd. Wij dachten na over hoe wij zuiniger kunnen omgaan met drinkbaar water en toonden dat we bereid zijn om hier werk van te maken!
Wil jij weten hoe zuinig jij met water omgaat? Doe de test en ontdek hoe je water kan besparen.
Spelletje spelen? Zoek twee dezelfde plaatjes bij elkaar. Klik hier .
Vrede of conflict?
Moffel en Piertje krijgen ruzie. Boos vertrekt Moffel uit het hol. Piertje is ook razend op Moffel. 's Avonds hoort Moffel allemaal enge geluiden. Hij mist Piertje. Bij de deur komen ze elkaar tegen. Zullen ze het goedmaken?
Over : beste vriendjes die ook wel eens ruzie maken.
Wanneer gaat het goed? Wanneer loopt het fout?
Wat doe je als je ruzie hebt?
En hoe los je het weer op? Want boos blijven, dat wil je toch niet?
Liedje nog eens beluisteren? Klik op de afbeelding.
De aarde heeft het veel te warm
Mensen hebben het de laatste tijd zo vaak over de klimaatverandering. Wat is dat? En hoe wordt het veroorzaakt? Kunnen we zelf ook iets doen om beter zorg te dragen voor onze planeet? We onderzochten het allemaal.
Met de hele school namen we ook deel aan een klimaatwandeling door onze gemeente. We overhandigden onze burgemeester een boek met allemaal voorstellen om in onze gemeente grotere inspanningen te doen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.
Klik hier om het krantenartikel te lezen.
Goede voornemens maken
afbeelding : schooltv.nl
Het nieuwe jaar is begonnen. Piertje heeft zich voorgenomen nooit meer ruzie te maken. Moffel wil heel veel goede voornemens maken : voortaan zal hij langer slapen en een beetje helpen met de afwas. Hij kiest zijn goede voornemens zo dat het hem wel héél goed uitkomt. Piertje ontploft van boosheid.
We vertelden hoe we Nieuwjaar vierden, keken naar het filmpje van Moffel en Pier en leerden het liedje "Voortaan doe ik alles anders". We gingen op zoek naar goede voornemens en maakten er zelf ook één. Kunnen we ons voornemen waarmaken of niet? We beloofden het aan onszelf en zetten onze handtekening op papier ;-)
Klik op de afbeelding hierboven om het filmpje te bekijken ...
Enkele goede voornemens die wij maakten
Wil je het liedje nog eens zingen? Klik op de afbeelding hieronder.
afbeelding : youtube