vijfde leerjaar
Dit gebeurde er in de klas ...
Schooljaar 2018 - 2019
Op bezoek bij de joden in Antwerpen
Om de samenwerking tussen de verschillende levensbeschouwingen af te sluiten, keken we nog naar een uitzending uit het programma "Goed volk" met Jeroen Meus. Dankzij deze uitzending kregen de kinderen de kans om bij de familie Hoffman, traiteurs en restauranthouders in Antwerpen, meer te weten te komen over de bijzondere eet- en leefgewoontes van de chassidische Joden en wat het voor hen betekent om Jood te zijn. Een uitzonderlijke getuigenis die ons interlevensbeschouwelijk project compleet maakte.
Gamen
In deze lessenreeks wilden we de kennis, het inzicht en de vaardigheden van de kinderen versterken zodat ze op een verantwoordelijke manier leren omgaan met gamen. Ze leerden dat gamen heel leerzaam en ontspannend kan zijn maar ook dat bij een kleine groep gamers het gamegedrag kan ontsporen. Doorheen de lessenreeks liep de getuigenis van Victor, een jongen die rond zijn twaalfde steeds meer begon te gamen, als vlucht uit de realiteit. Hij moest uiteindelijk worden opgenomen in een verslavingskliniek. Bij hem liep het gelukkig goed af. Hij is nu verslavingsdeskundige en helpt andere jongeren om van hun verslaving af te komen.
Info over gameverslaving vind je hier.
Verslaafd aan gamen? Doe hier een test en krijg advies.
Eén april!
Op één april zend je de gekken waar je wil.
Zout
in de suikerpot, de vraag of je even 10 knoopsgaten bij de naaister wil gaan
halen, folie die over het toilet is gespannen ... Op 1 april houden we mekaar
voor de gek. Maar waarom eigenlijk? Waar komt die gewoonte vandaan? Van het Hilaria-feest bij de Romeinen? Of het Holi-feest bij de Hindoes? Of waren het de Fransen met hun poisson d'avril die met deze gewoonte zijn begonnen? Er bestaan meerdere theorieën. Niemand weet het écht zeker.
De voorbije jaren slaagde ik erin om de kinderen goed beet te nemen. Zo vertelde ik dat ze 50 cent zouden moeten betalen om naar toilet te mogen gaan en dat de zomervakantie nog maar één maand ging duren i.p.v. twee. Een andere keer maakte ik de kinderen wijs dat de directeur in elke klas en op de speelplaats camera's ging plaatsen omdat er veel ruzie werd gemaakt. Camerabeelden zouden het dan makkelijk maken om te weten te komen wie er begonnen was. Zo zou nooit meer de verkeerde gestraft worden. Ik vertelde dit met zoveel overtuiging dat ze er elke keer in trapten. Dit jaar zal ik maar opletten. Misschien nemen de kinderen mij deze keer beet?
Volgens het woordenboek houdt de oorspronkelijke 1 april grap in : Iemand ergens heen zenden met een onmogelijke boodschap. Het slachtoffer wordt er op uitgestuurd om allerlei onmogelijke of belachelijke zaken te gaan kopen of op te halen zoals muggenvet, een rond vierkant, een emmer stroom bij de elektricien, knoopsgaten bij de naaister, ... Vandaar dat in ons land één april soms verzenderkesdag wordt genoemd.
M.C. Escher
Escher wist dat onze hersenen een loopje durven nemen met de werkelijkheid. Hij maakte allerlei tekeningen die eigenlijk niet kunnen. "Onbestaanbare situaties" noemde hij ze zelf. Het zijn wonderlijke tekeningen. Vissen blijken plots ganzen te zijn, trappen hebben geen einde, water loopt omhoog, muren lijken plafonds of vloeren. Hij werd wereldberoemd met zijn werken.
Wij maakten kennis met deze man, graficus, houtsnijder, architect, tovenaar, ... Noem hem maar zoals je wil. En sommigen vonden zijn werken zo bijzonder dat ze wel eens een bezoekje zouden willen brengen aan het museum in Den Haag (Escher in het paleis) waar zijn werken worden tentoongesteld.
We tekenden zelf ook optische illusies. Die konden jullie bewonderen tijdens de opendeurdag.
Weet jij waarom we carnaval vieren?
Ook de juffen en meesters vierden mee.
Ieder jaar in februari is het carnaval. In sommige streken en steden, zoals Aalst, wordt er dan stevig feest gevierd. Je trekt bijzondere kleren aan en je gaat feesten en zingen. Of je loopt mee in een stoet. Als we ver terug gaan in de tijd, dan zien we dat ook toen al carnaval werd gevierd.
De oude Grieken en ook de Romeinen dansten al verkleed op speciale feestmuziek. In onze streken was het een voorjaarsfeest, omdat de winter bijna voorbij was. De winter was de moeilijkste tijd van het jaar. Er groeide niets meer en er was dus bijna niets te eten. De mensen waren ieder voorjaar blij dat de zon langer ging schijnen en dat het warmer werd. Ze bedankten daarvoor de goden waar ze in geloofden. De boze geesten die voor de kou hadden gezorgd werden met heel veel herrie en enge maskers weggejaagd.
Toen de mensen christelijk waren geworden, bleven ze dit voorjaarsfeest vieren. Het werd een feest dat bij de kerk ging horen en het werd gevierd de avond voor de vasten begon. Dit was de Vastenavond. De vasten lijkt trouwens een beetje op de ramadan bij de moslims. Het was een periode van 40 dagen waarin christelijke mensen sober moesten leven : minder eten, geen vlees eten, geen alcohol drinken, niet snoepen, niet te gek doen en geen luide feestjes vieren. Het was allemaal verboden. Pas als het Pasen was, mocht dit weer. Nu zijn er niet zo veel katholieken meer die écht meedoen aan de vasten. Maar het carnavalsfeest, dat wordt nog wel uitbundig gevierd! Door katholieken en niet-gelovigen.
Sympathiek of niet?
Een sympathieke huisvader? Een hardwerkende politicus? Of een seriemoordenaar? Hoe goed kan jij iemand beoordelen op het eerste gezicht? Wij deden de test en kwamen tot enkele verrassende conclusies.
afbeelding : www.people.com