Vrijzinnig humanisme

Wat als kinderen van nature vrijzinnig zijn?

De spontaniteit van de kinderen in dit niet-geacteerde en toevallig opgenomen familiefilmpje vormt een goed - en leuk! - bewijsje voor de natuurlijkheid van de vrijzinnige levensbeschouwing. Vertrekken van een kritische ingesteldheid, zoals de jongen in het filmpje, die vragen durft (blijven!) stellen over wat hem als ongeloofwaardig voorkomt, is de basis van het vak niet-confessionele zedenleer (NCZ).

Klik op de afbeelding om het filmpje te bekijken.

Wat is vrijzinnig humanisme?

Als vrijzinnig humanisten niet in een God geloven, waar geloven ze dan wel in? 

Vrijzinnig humanisme is een levensbeschouwing gericht op vrijdenken, 
zingeving en menswaardigheid. De rechten van de mens zijn ons referentiekader. Het geloof in de mens staat centraal. 
Meer info over het vrijzinnig humanisme vind je op de website www.demens.nu

bron : www.demens.nu

Het vrijzinnig humanisme is een meerwaarde in onze samenleving. Om dit op een aantrekkelijke manier nog eens wereldkundig te maken, werd een hedendaags en toegankelijk filmpje 'Wat vind jij belangrijk?' gemaakt. Een jongen vertelt wat voor hem belangrijk is, onze waarden komen aan bod en nc.zedenleer passeert de revue. Het filmpje kan je hieronder bekijken. Klik op de afbeelding.

De fakkel

Wie zedenleer gevolgd heeft, zal ongetwijfeld het symbool van de Belgische vrijzinnigheid kennen: een fakkel met aan beide zijden drie menselijke figuren. Het werd begin de jaren '70 ontworpen en gebruikt door de vrijzinnige centra van Oostende en KnokkeHeist. Dit symbool werd in Vlaanderen als logo gebruikt door de vroegere 'Oudervereniging voor de Moraal' (OVM, opgericht in 1961). Het werd vanaf 1972 officieel overgenomen door de Unie Vrijzinnige Verenigingen (UVV) en het Centre d'Action Laïque (CAL). Reeds sinds de verlichting is de fakkel een belangrijk symbool dat staat voor kennis, rede en vooruitgang. De fakkel 'verlicht de duisternis': door het licht van de rede zijn mensen in staat helder te denken en tot inzicht te komen. De menselijke figuren aan weerszijden van de fakkel symboliseren het humanisme waarin de mens centraal staat. De figuren raken elkaar, wat staat voor verbondenheid en solidariteit: de menselijke broederketen. De figuren rechts zijn hoger geplaatst dan de figuren links. Dat verwijst naar de mogelijkheid om zich te ontwikkelen en te groeien naar meer kennis en inzicht. Ontwikkeling en ontplooiing zijn belangrijke waarden voor vrijzinnig humanisten. De fakkel en de dubbele reeks figuren staan in een cirkel gevat, als een symbool van wereldsolidariteit: alle mensen ter wereld voelen zich in het licht van de rede onderling verbonden. 

bron : brochure "Feest" HVV


in de zedenleerklas van juf Petra


webdesign  Petra Braes    schooljaar 2018 - 2019

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin